Szanowni Państwo!
W imieniu Zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej „7 Ryb” z ogromną radością i przyjemnością informuję, że 26 lutego podpisaliśmy UMOWĘ nr 15/2025 o warunkach i sposobie realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027 ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury.
Umowa będzie realizowana w latach 2025 – 2029, a jej całkowita wartość opiewa na kwotę 2 640 000 Euro, z czego:
- 2 244 000 euro na realizacje operacji w ramach działania 3.1. „Realizacja LSR i współpraca”,
- 396 000 euro na realizację operacji w ramach działania 3.3. „Funkcjonowanie RLGD”.
Działania objęte LSR będą realizowane na obszarze następujących gmin: Gołańcz – Kiszkowo – Margonin – Oborniki - Rogoźno – Skoki – Szamocin – Wągrowiec (gmina wiejska) Wyrzysk.
Przed nami działania zmierzające do opracowania procedur i regulaminów wymaganych zawartą umową. Mamy nadzieję na ogłoszenie pierwszych naborów jeszcze w 2025 roku.\
Planuje się realizację następujących przedsięwzięć:
![przedsiewziecia.png [1023x492]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/284/wiadomosci/24073/fotos/orign/przedsiewziecia.png)
W ramach LSR planuje się także realizację Współpracy międzyterytorialnej i międzynarodowej, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń orazbudowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym.
W LSR realizowane będą następujące cele:
Cele główne wybrane do realizacji
Wybór celów głównych w ramach LSR był konsekwencją przyjętego założenia o konieczności skupienia się na rozwijaniu kluczowych potencjałów obszaru „7 Ryb”. Jak to już wspomniano powyżej wybór tych potencjałów był mocno powiązany z identyfikacją najbardziej wartościowych i charakterystycznych dla terenu LSR zasobów. Ważnym czynnikiem determinującym wybór było również dążenie do zachowania ciągłości działań realizowanych w poprzednich okresach programowania przez RLGD. W kontekście zidentyfikowanych potencjałów i zasobów określono również najważniejsze potrzeby rozwojowe, których realizacja w najlepszy możliwy sposób doprowadzi do wykorzystania szans rozwojowych obszaru LSR. W rezultacie, określono trzy priorytetowe cele główne (3, 4 i 5), a także cel dodatkowy związany z planowanymi do realizacji projektami współpracy (cel 6).
Tabela 1. Wybrane do realizacji cele główne oraz odpowiadające im potrzeby.
Cel główny | Identyfikacja potrzeb |
Cel nr 3: Promowanie i rozwijanie dziedzictwa kulturowego i tradycji obszarów rybackich, w tym promowanie zawodów branży rybackiej | Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego - ochrona i zachowanie rybackiego dziedzictwa kulturowego „7 Ryb”, zwłaszcza w obliczu dynamicznych zmian kulturowych dokonujących się obecnie,
- zwiększenie świadomości mieszkańców na temat historii, znaczenia oraz roli rybaków w dziedzictwie kulturowym obszaru „7 Ryb”,
- budowa silnej tożsamości lokalnej opartej o dziedzictwo kulturowe obszaru,
- wykorzystanie tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego do aktywizacji i integracji społecznej mieszkańców,
Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego - poszerzenie asortymentu produktów i usług turystycznych przez wykorzystanie rybackiego dziedzictwa kulturowego podniesienie rozpoznawalności oferty turystycznej dzięki wykorzystaniu zasobów kulturowych terenu (zwłaszcza związanych z tradycjami rybackimi),
- zwiększenie świadomości turystów na temat miejsca tradycji rybackich w dziedzictwie kulturowym obszaru „7 Ryb”,
Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego - zwiększenie atrakcyjności zawodów związanych z rybołówstwem (szczególnie wśród młodzieży) przez wykorzystanie zasobów kulturowych,
- zwiększenia rozpoznawalności oraz popytu na produkty rybne przez wykorzystanie rybackiego dziedzictwa kulturowego,
- wykorzystanie tradycji rybackich w dywersyfikacji i promocji asortymentu produktów rybnych,
- zastosowanie elementów kulturowych i tradycji rybackich jako czynników inspirujących do tworzenia nowych innowacyjnych produktów.
|
Cel nr 4: Podnoszenie poziomu życia na obszarach rybackich | Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego - wzbogacenie oferty usług dla mieszkańców i turystów poprzez wykorzystanie zasobów kulturowych,
- poprawa dobrostanu społecznego poprzez budowę silnej tożsamości lokalnej opartej o dziedzictwo kulturowe obszaru,
- wykorzystanie tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego do aktywizacji i integracji społecznej mieszkańców,
- zapewnienie synergii między infrastrukturą turystyczno-rekreacyjną, a atrakcyjną ofertą edukacyjną i kulturalną dla dzieci i młodzieży,
Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego - wzmocnienie atrakcyjności mieszkania i wypoczynku na wiejskich obszarach LSR poprzez poprawę stanu infrastruktury turystyczno-rekreacyjnej,
- poprawa konkurencyjności oferty turystycznej wobec rosnącej atrakcyjności innych destynacji turystycznych,
- lepsze wykorzystanie potencjału turystycznego i rekreacyjnego terenów położonych nad wodą,
- zapewnienie lepszego połączenia infrastruktury turystyczno-rekreacyjnej na terenie poszczególnych gmin członkowskich (m.in. łączone szlaki turystyczne i ścieżki rowerowe),
Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego - stworzenie oferty produktów i usług wykorzystujących lokalną infrastrukturę turystyczno-rekreacyjną,
- umożliwienie dywersyfikacji dochodów przedstawicieli sektora rybackiego poprzez wykorzystanie zasobów przyrodniczych, kulturowych oraz atrakcyjnej infrastruktury w obszarze wypoczynku.
|
Cel nr 5: Rozwój zrównoważonej niebieskiej gospodarki lub gospodarki obiegu zamkniętego przez wspieranie lokalnej przedsiębiorczości | Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego - wzbogacenie oferty usług dla mieszkańców i turystów poprzez wykorzystanie zasobów kulturowych,
- zwiększenie rozpoznawalności lokalnych produktów rybackich poprzez odwołanie do tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego,
- wykorzystanie odwołania do dziedzictwa kulturowego w celu zwiększenia lojalności produktowej klientów.
Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego - dywersyfikacja dochodów podmiotów gospodarczych z sektora rybackiego poprzez wykorzystanie potencjału turystyczno-wypoczynkowego,
- powiększenia bazy klientów lokalnych produktów (zwiększenie popytu) poprzez wykorzystanie walorów turystycznych terenu LSR,
- zwiększenie popytu na lokalne produkty poprzez rozwój sprzedaży produktów powiązanych – np.: produkty żywnościowe w połączeniu z usługami turystycznymi (cross-selling),
Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego - poprawa dochodowości produkcji rybackiej (zwiększenie marżowości),
- zwiększenie innowacyjności podmiotów gospodarczych z sektora rybackiego,
- modernizacja procesów produkcyjnych oraz rozwiązań z zakresu marketingu i dystrybucji produktów,
- wprowadzenie rozwiązań ograniczających koszty produkcji,
- dywersyfikacja produkcji w zakresie rodzajowym (vide: dominacja karpia) i sezonowym (vide: ograniczenie tylko do Bożego Narodzenia),
- poprawa jakości produktów rybackich oraz dostosowanie ich do różnych poziomów cenowych (standardowy, premium).
|
Cel nr 6: Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym | Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego - wzmacnianie tożsamości lokalnej zwłaszcza w kontekście rybackiego dziedzictwa kulturowego,
- inspirowanie do stosowania nowych rozwiązań w zakresie promowania i zachowania lokalnego dziedzictwa kulturowego,
- tworzenie relacji społecznych w ramach społeczności rybackiej, zarówno z terenu „7 Ryb” jak i spoza obszaru LSR,
Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego - wskazanie przykładów dywersyfikacji dochodów poprzez wykorzystanie potencjału turystyczno-rekreacyjnego,
Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego - wzmocnienie potrzeby modernizacji (w tym innowacji) w lokalnym środowisku rybackim,
- tworzenie relacji biznesowych w ramach społeczności rybackiej, zarówno z terenu „7 Ryb” jak i spoza obszaru LSR.
|
Źródło: Opracowanie RLGD
Tabela 2. Wybrane do realizacji cele uzupełniające w ramach trzech priorytetowych celów głównych.
Cele główne | Cele uzupełniające |
Cel nr 3: Promowanie i rozwijanie dziedzictwa kulturowego i tradycji obszarów rybackich, w tym promowanie zawodów branży rybackiej | - inwestycje lub działania związane z kultywowaniem lub promowaniem historii lokalnej społeczności rybackiej lub obszaru rybackiego, w tym budowę i modernizację izb pamięci i muzeów lub budowę ścieżek edukacyjnych i przyrodniczych,
- promowanie roli, jaką w społeczności odgrywa sektor rybacki, oraz działania promocyjne i edukacyjne dotyczące zawodów branży rybackiej, w tym edukację lub szkolenia osób młodych lub zainteresowanych tymi zawodami,
- działania informacyjne lub promocyjne upowszechniające wiedzę na temat dziedzictwa kulturowego lokalnej społeczności, tradycji rybackich lub obszaru rybackiego,
- działania informacyjne lub promocyjne upowszechniające wiedzę o obszarze rybackim jako atrakcyjnym miejscu turystycznym,
- działania informacyjne lub promocyjne dotyczące produktów rybnych z miejscowej produkcji rybackiej lub lokalnych tradycji kulinarnych,
|
Cel nr 4: Podnoszenie poziomu życia na obszarach rybackich | - inwestycje lub działania związane z tworzeniem lub poprawą infrastruktury lokalnej, w tym infrastruktury rekreacyjnej, turystycznej i zielonej,
- inwestycje lub działania wpływające na poprawę usług dla społeczności lokalnej lub turystów,
- inwestycje lub działania wpływające na dobrostan społeczny, dobrostan kulturowy lub poprawę jakości życia społeczności lokalnej,
- wsparcie dzieci lub młodzieży, w tym dzieci lub młodzieży z trudnościami, przez udział w programach edukacyjnych lub szkoleniowych.
|
Cel nr 5: Rozwój zrównoważonej niebieskiej gospodarki lub gospodarki obiegu zamkniętego przez wspieranie lokalnej przedsiębiorczości | - wspieranie podmiotów sektora rybackiego w zakresie dywersyfikacji źródeł dochodów lub przekwalifikowania,
- wspieranie zrównoważonej lub innowacyjnej produkcji rybackiej przez rozwijanie produkcji, zarządzania, planowania biznesowego, marketingu, wzmacniania krótkich łańcuchów dostaw lub logistyki,
- wspieranie tradycyjnych technik wytwórczych lub tradycyjnych usług na obszarze realizacji LSR,
- działania na rzecz opracowywania nowych produktów rybnych oraz poprawę wartości i jakości produktów rybnych istniejących na rynku,
- działania wspierające produkcję lokalnej żywności, w tym utrzymanie jej jakości, promowanie, wzmacnianie krótkich łańcuchów dostaw lub informowanie konsumentów o jakości i dostępności tej żywności,
- wspieranie rozwoju turystyki przyjaznej środowisku naturalnemu lub opartej o tradycje i dziedzictwo kulturowe obszarów rybackich.
|
Cel nr 6: Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym | Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację przez RLGD wybranych do realizacji celów głównych, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym. |
Źródło: Opracowanie RLGD
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER
![fer_rp_ue_mrirw_rgb_kolor_poziom_prawidlowe_logo_1.png [1920x190]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/284/wiadomosci/24073/fotos/orign/fer_rp_ue_mrirw_rgb_kolor_poziom_prawidlowe_logo_1.png)