Umowa ramowa

umowa ramowa

Szanowni Państwo!

W imieniu Zarządu Lokalnej Grupy Rybackiej „7 Ryb” z ogromną radością i przyjemnością informuję, że 26 lutego podpisaliśmy UMOWĘ nr 15/2025 o warunkach i sposobie realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027 ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego, Rybackiego i Akwakultury.

Umowa będzie realizowana w latach 2025 – 2029, a jej całkowita wartość opiewa na kwotę 2 640 000 Euro, z czego:

  • 2 244 000 euro na realizacje operacji w ramach działania 3.1. „Realizacja LSR i współpraca”,
  • 396 000 euro na realizację operacji  w ramach działania 3.3. „Funkcjonowanie RLGD”.

Działania objęte LSR będą realizowane na obszarze następujących gmin: Gołańcz – Kiszkowo – Margonin – Oborniki - Rogoźno – Skoki – Szamocin – Wągrowiec (gmina wiejska) Wyrzysk.

Przed nami działania zmierzające do opracowania procedur i regulaminów wymaganych zawartą umową. Mamy nadzieję na ogłoszenie pierwszych naborów jeszcze w 2025 roku.\

Planuje się realizację następujących przedsięwzięć:

przedsiewziecia.png [1023x492]

W ramach LSR planuje się także realizację Współpracy międzyterytorialnej i międzynarodowej, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń orazbudowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym.

W LSR realizowane będą następujące cele:

Cele główne wybrane do realizacji        

Wybór celów głównych w ramach LSR był konsekwencją przyjętego założenia o konieczności skupienia się na rozwijaniu kluczowych potencjałów obszaru „7 Ryb”. Jak to już wspomniano powyżej wybór tych potencjałów był mocno powiązany z identyfikacją najbardziej wartościowych i charakterystycznych dla terenu LSR zasobów. Ważnym czynnikiem determinującym wybór było również dążenie do zachowania ciągłości działań realizowanych w poprzednich okresach programowania przez RLGD.  W kontekście zidentyfikowanych potencjałów i zasobów określono również najważniejsze potrzeby rozwojowe, których realizacja w najlepszy możliwy sposób doprowadzi do wykorzystania  szans rozwojowych obszaru LSR. W rezultacie, określono trzy priorytetowe cele główne (3, 4 i 5), a także cel dodatkowy związany z planowanymi do realizacji projektami współpracy (cel 6).

Tabela 1.  Wybrane do realizacji cele główne oraz odpowiadające im potrzeby.

Cel główny

Identyfikacja potrzeb

Cel nr 3:

Promowanie i rozwijanie dziedzictwa kulturowego i tradycji obszarów rybackich, w tym promowanie zawodów branży rybackiej

Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego

  • ochrona i zachowanie rybackiego dziedzictwa kulturowego „7 Ryb”, zwłaszcza w obliczu dynamicznych zmian kulturowych dokonujących się obecnie,
  • zwiększenie świadomości mieszkańców na temat historii, znaczenia oraz roli rybaków w dziedzictwie kulturowym obszaru „7 Ryb”,
  • budowa silnej tożsamości lokalnej opartej o dziedzictwo kulturowe obszaru,
  • wykorzystanie tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego do aktywizacji i integracji społecznej mieszkańców,

Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego

  • poszerzenie asortymentu produktów i usług turystycznych przez wykorzystanie rybackiego dziedzictwa kulturowego podniesienie rozpoznawalności oferty turystycznej dzięki wykorzystaniu zasobów kulturowych terenu (zwłaszcza związanych z tradycjami rybackimi),
  • zwiększenie świadomości turystów na temat miejsca tradycji rybackich w dziedzictwie kulturowym obszaru „7 Ryb”,

Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego

  • zwiększenie atrakcyjności zawodów związanych z rybołówstwem (szczególnie wśród młodzieży) przez wykorzystanie zasobów kulturowych,
  • zwiększenia rozpoznawalności oraz popytu na produkty rybne przez wykorzystanie rybackiego dziedzictwa kulturowego,
  • wykorzystanie tradycji rybackich w dywersyfikacji i promocji asortymentu produktów rybnych, 
  • zastosowanie elementów kulturowych i tradycji rybackich jako czynników inspirujących do tworzenia nowych innowacyjnych produktów.

Cel nr 4: 

Podnoszenie poziomu życia na obszarach rybackich

Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego

  • wzbogacenie oferty usług dla mieszkańców i turystów poprzez wykorzystanie zasobów kulturowych,
  • poprawa dobrostanu społecznego poprzez budowę silnej tożsamości lokalnej opartej o dziedzictwo kulturowe obszaru,
  • wykorzystanie tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego do aktywizacji i integracji społecznej mieszkańców,
  • zapewnienie synergii między infrastrukturą turystyczno-rekreacyjną, a atrakcyjną ofertą edukacyjną i kulturalną dla dzieci i młodzieży,

Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego

  • wzmocnienie atrakcyjności mieszkania i wypoczynku na wiejskich obszarach LSR poprzez poprawę stanu infrastruktury turystyczno-rekreacyjnej,
  • poprawa konkurencyjności oferty turystycznej wobec rosnącej atrakcyjności innych destynacji turystycznych,
  • lepsze wykorzystanie potencjału turystycznego i rekreacyjnego terenów położonych nad wodą,
  • zapewnienie lepszego połączenia infrastruktury turystyczno-rekreacyjnej na terenie poszczególnych gmin członkowskich (m.in. łączone szlaki turystyczne i ścieżki rowerowe),

Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego

  • stworzenie oferty produktów i usług wykorzystujących lokalną infrastrukturę turystyczno-rekreacyjną,
  • umożliwienie dywersyfikacji dochodów przedstawicieli sektora rybackiego poprzez wykorzystanie zasobów przyrodniczych, kulturowych oraz atrakcyjnej infrastruktury w obszarze wypoczynku.

Cel nr 5:

Rozwój zrównoważonej niebieskiej gospodarki lub gospodarki obiegu zamkniętego przez wspieranie lokalnej przedsiębiorczości

Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego

  • wzbogacenie oferty usług dla mieszkańców i turystów poprzez wykorzystanie zasobów kulturowych,
  • zwiększenie rozpoznawalności lokalnych produktów rybackich poprzez odwołanie do tradycji rybackich i dziedzictwa kulturowego,
  • wykorzystanie odwołania do dziedzictwa kulturowego w celu zwiększenia lojalności produktowej klientów.

Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego

  • dywersyfikacja dochodów podmiotów gospodarczych z sektora rybackiego poprzez wykorzystanie potencjału turystyczno-wypoczynkowego,
  • powiększenia bazy klientów lokalnych produktów (zwiększenie popytu) poprzez wykorzystanie walorów turystycznych terenu LSR,
  • zwiększenie popytu na lokalne produkty poprzez rozwój sprzedaży produktów powiązanych – np.: produkty żywnościowe w połączeniu z usługami turystycznymi (cross-selling), 

Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego

  • poprawa dochodowości produkcji rybackiej (zwiększenie marżowości),
  • zwiększenie innowacyjności podmiotów gospodarczych z sektora rybackiego,
  • modernizacja procesów produkcyjnych oraz rozwiązań z zakresu marketingu i dystrybucji produktów,
  • wprowadzenie rozwiązań ograniczających koszty produkcji,
  • dywersyfikacja produkcji w zakresie rodzajowym (vide: dominacja karpia) i sezonowym (vide: ograniczenie tylko do Bożego Narodzenia),
  • poprawa jakości produktów rybackich oraz dostosowanie ich do różnych poziomów cenowych (standardowy, premium).

Cel nr 6:

Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym

 Potrzeby w kontekście potencjału kulturowego

  • wzmacnianie tożsamości lokalnej zwłaszcza w kontekście rybackiego dziedzictwa kulturowego,
  • inspirowanie do stosowania nowych rozwiązań w zakresie promowania i zachowania lokalnego dziedzictwa kulturowego,
  • tworzenie relacji społecznych w ramach społeczności rybackiej, zarówno z terenu „7 Ryb” jak i  spoza obszaru LSR,

Potrzeby w kontekście potencjału turystyczno-rekreacyjnego

  • wskazanie przykładów dywersyfikacji dochodów poprzez wykorzystanie potencjału turystyczno-rekreacyjnego,

Potrzeby w kontekście potencjału ekonomicznego sektora rybackiego

  • wzmocnienie potrzeby modernizacji (w tym innowacji) w lokalnym środowisku rybackim,
  • tworzenie relacji biznesowych w ramach społeczności rybackiej, zarówno z terenu „7 Ryb” jak i  spoza obszaru LSR.

Źródło: Opracowanie RLGD

Tabela 2. Wybrane do realizacji cele uzupełniające w ramach trzech priorytetowych celów głównych.

Cele główne

Cele uzupełniające

Cel nr 3:

Promowanie i rozwijanie dziedzictwa kulturowego i tradycji obszarów rybackich, w tym promowanie zawodów branży rybackiej

  1. inwestycje lub działania związane z kultywowaniem lub promowaniem historii lokalnej społeczności rybackiej lub obszaru rybackiego, w tym budowę i modernizację izb pamięci i muzeów lub budowę ścieżek edukacyjnych i przyrodniczych,
  2. promowanie roli, jaką w społeczności odgrywa sektor rybacki, oraz działania promocyjne i edukacyjne dotyczące zawodów branży rybackiej, w tym edukację lub szkolenia osób młodych lub zainteresowanych tymi zawodami,
  3. działania informacyjne lub promocyjne upowszechniające wiedzę na temat dziedzictwa kulturowego lokalnej społeczności, tradycji rybackich lub obszaru rybackiego,
  4. działania informacyjne lub promocyjne upowszechniające wiedzę o obszarze rybackim jako atrakcyjnym miejscu turystycznym,
  5. działania informacyjne lub promocyjne dotyczące produktów rybnych z miejscowej produkcji rybackiej lub lokalnych tradycji kulinarnych,

Cel nr 4:

Podnoszenie poziomu życia na obszarach rybackich

  1. inwestycje lub działania związane z tworzeniem lub poprawą infrastruktury lokalnej, w tym infrastruktury rekreacyjnej, turystycznej i zielonej,
  2. inwestycje lub działania wpływające na poprawę usług dla społeczności lokalnej lub turystów,
  3. inwestycje lub działania wpływające na dobrostan społeczny, dobrostan kulturowy lub poprawę jakości życia społeczności lokalnej,
  4. wsparcie dzieci lub młodzieży, w tym dzieci lub młodzieży z trudnościami, przez udział w programach edukacyjnych lub szkoleniowych.

Cel nr 5:

Rozwój zrównoważonej niebieskiej gospodarki lub gospodarki obiegu zamkniętego przez wspieranie lokalnej przedsiębiorczości

  1. wspieranie podmiotów sektora rybackiego w zakresie dywersyfikacji źródeł dochodów lub przekwalifikowania,
  2. wspieranie zrównoważonej lub innowacyjnej produkcji rybackiej przez rozwijanie produkcji, zarządzania, planowania biznesowego, marketingu, wzmacniania krótkich łańcuchów dostaw lub logistyki,
  3. wspieranie tradycyjnych technik wytwórczych lub tradycyjnych usług na obszarze realizacji LSR,
  4. działania na rzecz opracowywania nowych produktów rybnych oraz poprawę wartości i jakości produktów rybnych istniejących na rynku,
  5. działania wspierające produkcję lokalnej żywności, w tym utrzymanie jej jakości, promowanie, wzmacnianie krótkich łańcuchów dostaw lub informowanie konsumentów o jakości i dostępności tej żywności,
  6. wspieranie rozwoju turystyki przyjaznej środowisku naturalnemu lub opartej o tradycje i dziedzictwo kulturowe obszarów rybackich.

Cel nr 6:

Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację celów RLGD, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym

Współpraca międzyterytorialna i międzynarodowa, która wspiera realizację przez RLGD wybranych do realizacji celów głównych, przez wymianę wiedzy i doświadczeń oraz budowanie sieci kontaktów o charakterze międzyterytorialnym lub międzynarodowym.

Źródło: Opracowanie RLGD

#FunduszeUE   #FunduszeEuropejskie   #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa   #rybactwo   #EFMRA   #FER

fer_rp_ue_mrirw_rgb_kolor_poziom_prawidlowe_logo_1.png [1920x190]

Galeria

przedsięwzięcia
logotypy

Zobacz również: